Book Chapter

”Hur Rolf blev Lassgård. En skådespelares persona och den svenska självbilden i närhistoriskt perspektiv”

Publication

Chapter Author
Maaret Koskinen

Publisher
Carlssons

Description

Hur förhåller sig filmen till sitt historiska sammanhang och vad har den haft för inverkan på hur vi betraktar det förflutna och samtiden? Vad utmärker en historisk fiktion? Vilka likheter och skillnader går det att urskilja mellan historia i ord och bilder? Detta slags frågor står i fokus i Historiska fiktioner, som har tillkommit för att bidra med nya perspektiv på kombinationen film och historia. I kapitlet ”Hur Rolf blev Lassgård. En skådespelares persona och den svenska självbilden i närhistoriskt perspektiv” studeras hur denne skådespelare, med en teater, film- och tevekarriär som sträcker sig över fyra decennier, genom sitt varumärke kommit att personifiera en svensk manstyp som även omfattat en svensk självbild, i sin samtid och i ett närhistoriskt perspektiv.

Show more

Details

 • Type:
  Book Chapter (other academic)
 • Anthology:
  Historiska fiktioner – en antologi om film, tv och historia
 • Pages:
  80-95
 • Published:
  2020
 • Publisher:
 • Language:
  Swedish

About the Author

Maaret Koskinen

Maaret Koskinen is professor emeritus in Cinema Studies at the Department of Media Studies, and has been visiting professor at various universities (e.g. Fulbright Fellow at Cornell). Her publications on Ingmar Bergman, authorship, intermediality,... Read more

Reference

Koskinen, M. (2020). ”Hur Rolf blev Lassgård. En skådespelares persona och den svenska självbilden i närhistoriskt perspektiv”. In: E. Björklund, Tommy Gustafsson och Ulf Zander, ed., Historiska fiktioner – en antologi om film, tv och historia, Stockholm: Carlssons, pp. 80-95.